Wat iedereen zou moeten weten over het lichaam zodra je gaat sporten en bewegen…

Wat iedereen zou moeten weten over het lichaam zodra je gaat sporten en bewegen…

Beweging wordt mogelijk gemaakt doordat je spieren samentrekken. Om te kunnen bewegen hebben je spieren brandstof nodig. Waar komt de brandstof vandaan? Deze brandstof komt voornamelijk uit voeding, en wordt door je bloed naar de spieren gebracht.

Weetje: Een belangrijke brandstof voor je spieren is vet. Voldoende bewegen is daarom belangrijk om overgewicht te voorkomen.

Via de longen wordt het zuurstof getransporteerd naar het bloed. Het hart zorgt er dan voor dat het bloed door je lichaam wordt gepompt naar de spieren. Hoe meer je beweegt, hoe meer zuurstof je spieren nodig hebben en hoe sneller je hart gaat kloppen om het bloed met zuurstof naar je spieren te pompen.

Er komt niet alleen energie vrij voor je spieren, maar ook warmte. Door de warmte uit te zweten zorgt je lichaam ervoor dat het niet oververhit raakt.

Weetje: Door voldoende te bewegen worden het hart en bloedvaten steeds sterker en dat verlaagt de kans op hart en- vaatziekten. Daarnaast worden je spieren goed in het herkennen en gebruiken van brandstof uit je bloed. Hierdoor verlaag je de kans op diabetes type 2.

Fitter en sterker

Als je meer gaat bewegen of zwaarder gaat trainen, dan past het lichaam zich daar langzaam op aan. Drie positieve effecten van het bewegen en sporten zijn dat je spieren (dus ook je hart) sterker worden, meer bloedvaten in je spieren komen en de opname van brandstof en zuurstof door je spieren verbetert. Hierdoor gaat het sporten/bewegen steeds makkelijker.  

Wat gebeurt er in het brein?

Niet alleen het hart, bloedvaten en spieren ondervinden de positieve effecten van bewegen en sporten, ook het brein profiteert hiervan. Er zijn namelijk delen van je hersenen die extra geprikkeld worden, daardoor neemt de doorbloeding toe van je hersenen. Er ontstaan nieuwe verbindingen tussen de hersencellen en de vrijkomende stofjes zorgen ervoor dat de hersencellen beter met elkaar gaan communiceren. De stoffen die vrijkomen zijn endorfine, serotonine en dopamine. Endorfine zorgt voor pijnvermindering en geeft een gelukzalig en euforisch gevoel, daarom wordt endorfine een natuurlijke feel good drug genoemd. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd; het geeft je een gelukkig gevoel en reguleert onder andere je slaap, eetlust en gemoedstoestand. Als laatste geeft dopamine een gevoel van beloning en maakt je blij. Het zorgt er verder voor dat je gemotiveerd bent om door te gaan. Doordat de werking van het brein verbetert, heeft het een positief effect op het geheugen en leerproces. Daarnaast worden door het ontstaan van nieuwe verbindingen tussen de hersencellen, de hersenen beschermd tegen ziektes zoals Alzheimer en Parkinson.

Weetje: Na 30 minuten sporten komen deze feel good stofjes al vrij!

Zijn de positieve effecten en aanpassingen omkeerbaar?

Ja, alle hierboven genoemde positieve effecten zijn omkeerbaar. Wanneer je stopt met bewegen of sporten, zullen je spieren steeds zwakker worden en wordt de brandstof wel opgeslagen als vet. Bewegen wordt langzaam steeds moeilijker…

#Beter#Sterker#Vitaler

Sluit Menu